Aktualności

Chlebowy

Chlebowy

Chleb spożywany jest od tysięcy lat i na przestrzeni lat zmieniał się, tak jak jego konsumenci. To ich wiedza, umiejętności, styl oraz sposób życia wymuszał zmiany chlebowej technologii. Towarzyszył człowiekowi od zawsze. Rósł z nim i dzięki niemu rozwijał się....

Móżdżek po polsku

W ostatnim czasie można zaobserwować większy popyt na podroby. Coraz więcej restauracji i domowych kuchni chętniej sięga po surowce, które przez wiele lat traktowane były "po macoszemu". Zapewniam, że błędne jest myślenie, iż potrawy bazujące na podrobach są tańszym i...

Homogenizowany ….

Homogenizowany ….

W jadłospisach wielu z nas odnaleźć można serki homogenizowane. Przygotowuje się je z pasteryzowanego mleka wzbogaconego w chlorek wapnia, potraktowanego zakwasem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej i niewielką ilością preparatu podpuszczki. Ich otrzymywanie...

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska należy do bardziej znanych i to nie za sprawą wydarzeń, o których głośno dziś w Europie. Najczęściej kojarzy się z gulaszem, papryką i przesadną pikantnością. Nie chcę obalać tego stereotypu, dlatego zachęcam do poznania kulinarnych upodobań...

Bez – beza Beza – bez

Bez – beza Beza – bez

Bez jakichkolwiek konsultacji procesowane są projekty ustaw. Szybka i nad wyraz prosta jest ich ścieżka legislacyjna. To projekty poselskie, których posłowie nie konsultowali ze swymi wyborcami, mają okazję wejść w życie w najbliższym czasie. W tym zmiany w ustawie o...

Szampańsko?

Szampańsko?

Można powiedzieć, że nie każdemu winu musującemu na imię szampan. Choć dla znawców to wielka różnica, to gawiedź myśli inaczej. Zazwyczaj trunek pijamy jest na koniec lub początek roku, bo ten królują podczas Sylwestra, Karnawału oraz przy okazji świąt i naszych...

Barszcze

Na hasło "jaki barszcz?" większość z nas reaguje odpowiedzią – barszcz biały, barszcz ukraiński czy barszcz czerwony. To jednak bardzo ograniczony asortyment, który nie w pełni wykorzystuje kuchenną wiedzę i możliwości. Słowo barszcz powinno kojarzyć się z zupą o...

Zapiekanka

Zapiekanka

Na pierwszy rzut oka, zapiekanka to potrawa przyrządzona ze składników niepasujących do siebie. Oto makaron, kasze czy ziemniaki miesza się z mięsem lub warzywami pamiętając o dużej ilości różnorodnych przypraw. Jest w daniu coś, co uwielbia szeroka grupa smakoszy,...

Napoleonka

Napoleonka

Przepyszne croissanty z czekoladą, rurki i rogaliki z dodatkiem nadzienia kremowego lub owocowego, wytrawne faszerowane babeczki to tylko fragment listy wyrobów przygotowywanych z ciasta francuskiego. Prawdą jest, że wiele dodatków z tego ciasta świetnie komponuje się...

Pin It on Pinterest

Share This