Aktualności

FIGA z makiem

FIGA z makiem

Powiedzenie "figa z makiem" pochodzi od gestu, którego charakterystycznym elementem jest umieszczenie kciuka między palcem wskazującym a środkowym tej samej dłoni. Oczywiście z ręką ugiętą w łokciu. Znak ten demonstruje się po to, by przekazać informacje - odmawiam...

Niepohamowany apetyt na pszenice

Niepohamowany apetyt na pszenice

Wydaje się wszystkim, że dzięki słonecznej pogodzie czas żniw mamy już za sobą. Jest więc po zbiorze najważniejszych zbóż uprawianych w naszym kraju, w tym także pszenicy. Pszenica od dziesiątków lat jest traktowana w naszej kulturze jako podstawowy składnik chleba...

Botwina czy boćwina?

Botwina czy boćwina?

Chociaż nazwy brzmią dość podobnie, to oznaczają zupełnie dwa różne kuchenne składniki. Aby jednak uniknąć jakichkolwiek niedomówień lub nieporozumień należy wyjaśnić czym tak naprawdę się różnią. Botwiną są młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które zawierają...

Keks

Keks

Kiedyś już pisałam o tym, że keks jest jednym z tych moich ulubionych ciast, które onieśmiela większość gospodyń. A przecież keks to najzwyklejszy placek, tylko że wzbogacony pokrojonymi orzechami i suszonymi lub kandyzowanymi owocami. Dawniej, kiedy bakalie trzeba...

KEBAB

KEBAB

Dziś mowa o kebabie czyli popularnej potrawie kuchni orientalnej. Popularnej, bo określenie to obejmuje ponad dwadzieścia odmian potrawy. W Polsce słowo „kebab” oznacza „döner kebap”, co po turecku obracające się pieczone mięso. W kuchni tureckiej kojarzy się jako...

Dosolić, przypieprzyć i ochrzanić

Dosolić, przypieprzyć i ochrzanić

Przyprawianie jest bardzo ważnym etapem przygotowania każdej z potraw. Niewątpliwie ważny jest tu umiar, bo ani nadmiar soli ani nadmiar pieprzu nie jest wskazany. Sól w niewielkich ilościach poprawia smak, w zbyt dużej podnosi ciśnienie. Ograniczenie konsumowanej...

Truskawkowe pole

Truskawkowe pole

Truskawki są dziełem człowieka, Powstały ze skrzyżowania pewnych gatunków poziomek. Nieprzypadkowo kształtem przypominają serce, bo mają na nie istotny wpływ. Badania naukowe potwierdzają, iż jedząc truskawki obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie...

PO GRECKU

Ryba po grecku niewiele ma wspólnego z Grecją ale inaczej nie nazywa się tej bardzo popularnej w Polsce potrawy. Danie przygotowuje się z rozdrobnionych (pokrojonych w słupki) warzyw korzeniowych i cebuli, które najpierw podsmaża się na rozgrzanych tłuszczu. Podlewa...

Na straganie

Jan Brzechwa pisał kiedyś, iż "Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy". Od pewnego czasu w nasz "dzień targowy" czyli sesyjną środę doświadczam prób wprowadzania pod obrady projektów, które wcześniej nie były przedmiotem dyskusji na komisjach, zespołach...

Pin It on Pinterest

Share This